Leírás
Elsősorban tölgyfák, valamint gesztenye és szil tövében élősködik, a bokrosgomba Japán észak-keleti hegyeiben és Észak-Amerikában őshonos. Kellemes ízű fehér húsa puha és rostos. Ritka és értékes, Kínában a bokrosgomba évszázadok óta a hagyományos orvoslás fontos alapanyaga, teát, levest és különböző, gyógyító ételeket is készítenek belőle.
Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban, magnéziumban és káliumban, valamint B2- és D-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban.
A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben, ennek ellenére 100 g mindössze 30 kalória. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez, jelentősen erősíti a szervezet védekezőképességét. Fokozza az immunrendszer működését, segít legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket, egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez. Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának. További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét. Utóbbi hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához és betegségei megelőzéséhez. Szintén a HDL koleszterinszint beállításának köszönhető, hogy a bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.
Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számát, ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, miközben csökkenti az inzulinrezisztenciát, és szabályozza (lassítja) a cukrok felszívódását, ezáltal a vércukorszintet is szabályozza.
A bokrosgomba támogatja a fenntartható súlycsökkentést – ennek érdekében tegyük mindennapi étrendünk részévé -, alkalmazása segít megszabadulni az alhasi zsírfelhalmozódástól, amely jelentősen növeli a magas vérnyomás, illetve a különböző szívbetegségek kockázatát. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében alkalmazható sikerrel. Tulajdonképpen úgy “működik”, hogy ösztönzi bizonyos fehérvérsejtek, a makrofágokét, a T-linfocitákét és az NK (natural killer, falósejtek) működését. A tumor markerek expressziójának csökkentése mellett az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.
Különösen hatékony a bokrosgombából előállított úgynevezett D-frakció.
Ajánlott napi adag: 1-3 g/napi adag (1-3 mokkáskanálnyi)
Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a szedése!
publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.