Ördögszekér gomba
Az Ördögszekér gomba mindamellett, hogy D, B3, B5. B12 és B13 vitaminokat, valamint cink, foszfor és kálium mellett sok vasat is tartalmaz, hatékonyan segíti egészségünk megőrzését:
- Rendszeres fogyasztása roboráló hatású, ezért sportolók előszeretettel alkalmazzák diétájukban.
- Antibiotikum tartalma segít megelőzni bizonyos betegségeket.
- Hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.
- Segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.
- Erősíti a vénák rugalmasságát, segíti az erek megtisztulását.
Jelen információk csak tájékoztató jellegűek. A gomba őrlemény nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Tartsa be a leírásban foglaltakat és ne lépje túl az ajánlott napi adagot!
Laskagomba
Kedvező hatása elsősorban azokban az anyagokban rejlik, amik képesek aktiválni azokat a sejtjeinket, amelyek biztosítják szervezetünk természetes immunitását.
Sok B-, D-, C-, K-vitamint, proteint, szterolokat, néhány zsírsavat, és nyomelemeket: krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént és cinket tartalmaz. Ezeken az értékes anyagokon kívül a laskagomba még rostanyagban is gazdag, aminek köszönhetően megtisztul szervezetünk az ott lerakódott káros anyagoktól.
Kinek segíthet a LASKAGOMBA?
- A szívbetegeknek, mert kedvezően hat a vérnyomásra, és szabályozza a vér koleszterinszintjét.
- A cukorbetegeknek segíthet a vércukor szinten tartásában.
- Az allergiásoknak és az asztmásoknak.
- Mindenkinek, aki valamilyen gyulladástól, ízületi problémáktól, bőrbetegségekben szenved. Azoknak is segíthet, akiknél gyulladás folytán szemölcsök alakultak ki és az ekcémásoknak
- Ha máj-, vese- vagy hasnyálmirigy-betegségben szenved, a laskagombát különösen ajánljuk. Javíthatja az anyagcserét, regenerálja a belső szerveket.
- Ha az öregedés jeleit tapasztalja magán, tegyen próbát a laskagombával, hiszen a sejtek regenerációjával tulajdonképpen lassítja az öregedést.
Pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum) Reishi
A pecsétviaszgomba tápanyagtartalma a gyógygombák között is kiemelkedő. Jelentősebb mennyiségben található meg benne többek között cink, foszfor, germánium, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas és réz. Gazdag C-vitaminban, D-vitaminban és aminosavakban.
A pecsétviaszgomba fontos alkotóeleme a pantoténsav, amely javítja az agyműködést, segítségével megelőzhetőek olyan neuro-degeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kor. Ezeken kívül tartalmaz még vírusellenes, valamint májvédő triterpéneket, a koleszterinszintet csökkentő szterolokat, különböző lipideket, alkaloidokat, rákellenes glukánokat (pl. béta-glükánt) és más antioxidáns poliszacharidokat.
A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, valamint kitágítja és ruganyossá teszi az érfalakat, ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ez a folyamat, és a gomba magas germánium tartalma, sejtszinten javítják a szervezet oxigénellátását, akár másfélszeresére növelve a vér oxigénfelvevő képességét, ami jelentősen hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítési és rákellenes folyamatainak sikerességéhez.
A pecsétviaszgomba adenozin tartalma felhígítja a vérben és a vérplazmában található zsírokat, ez pedig szintén hozzájárul a vénák és az artériák tisztántartásához, valamint javítja a szívműködést. Az adenozin ezen kívül egyensúlyban tartja a hormonszintet és a vér pH-szintjét, javítja az emésztési funkciókat. A pecsétviaszgomba triterpénjei (köztük a bioaktív és kizárólag a pecsétviaszgombából kivonható ganodersavak) segítségével erősíti a májat, hozzájárul a hepatitisz kezeléséhez, beállítja a koleszterinszintet, csökkenti az allergiás tüneteket. Növeli az inzulin termelést, szabályozza a vércukor szintet, így a cukorbetegek számára is jó szolgálatot tehet. Hatóanyagai elősegítik a megfelelő véráramlást – a hajszálerek szintjén is -, megelőzik a vérlemezkék összetapadását, ezáltal a pecsétviaszgomba fogyasztásával csökkenthető a trombózis esélye. Gyulladáscsökkentő, immunrendszer aktiváló és vírusölő hatása – előbbieket a poliszacharidjai jelentős mértékben fokozzák – révén kiváló szövetségesünk lehet a szezonális megbetegedések, a megfázás, influenza, asztma és hörgőgyulladás tüneteinek enyhítésében. A pecsétviaszgomba antioxidáns összetevői erősítik az immunrendszert, hatékonyan veszik fel a harcot a daganatos betegségeket, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és korai sejtöregedést okozó, a DNS-t károsító szabad gyökökkel.
Támogatja az anyagcsere folyamatokat, és a fehérjék nukleinsav szintézisét, a pecsétviaszgomba hozzájárul a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, valamint kezeléséhez. A távol-keleti országokban többféle rák esetén alkalmazzák, míg a nyugati orvoslás főként a prosztatarák, és rostjainak köszönhetően a végbél- valamint vastagbélrák kiegészítő kezelésekor veszi igénybe.
Segítségével megszüntethetjük a levertséget és a fáradékonyságot, remek energizáló. A pecsétviaszgomba támogatja az egészséges bélműködést, a megfelelő és rendszeres ürítést, megelőzi és megszünteti a rossz emésztés okozta kellemetlen tünetek jelentős részét. Külsőleg alkalmazva kezelhetünk vele kisebb bőrsérüléseket, rovarcsípéseket, ahogyan az operációk vagy bárányhimlő okozta hegek gyógyulását is elősegítheti.
Süngomba
Az újabb kutatások különösen érdekesek, amik bizonyítják ennek a gyógygombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatását. Az “erinacin” nevezetű bioaktív anyagokról kimutatták, hogy elősegítik az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését. Így a süngomba egy potenciálisan hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén, mint pl. az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, vagy a sclerosis multiplex. A depresszió, idegesség, alvászavarok, stressz esetén is pozitívan tud hatni ez a gomba. Az azonosított erinacinoknál fájdalomcsillapító és antibakteriális hatást is megfigyeltek. A süngomba a gyomor és bél nyálkahártyájának irritációja illetve betegségei terén is jó hatással rendelkezik, a klinikai kutatások kimutatták, hogy alkalmazása gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a panaszok enyhüléséhez vezetett. Ezen kívül ez a gyógygomba tumorellenes tulajdonságai és a zsíranyagcserére gyakorolt előnyös befolyása miatt is érdekes.
- A gyomor- és béltraktus támogatása, erősítése
- Segítség stressz és pszichés panaszok esetén
- Támogatás nyugtalanság, idegesség, alvászavarok esetén
- Antibakteriális hatás
- Immunmodulálás
- A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben
Shiitake gomba
A shiitakét a leghatékonyabb, természetes immunerősítő.
Mely tulajdonsága hogyan segít? Hogyan védi a szervezetet?
A Shiitake gombában található eritadenin nevű összetevő csökkenti a koleszterinszintet – akadályozza, hogy az felszívódjon a véráramba.
Jelentős a shiitake gomba vírusellenes, valamint baktérium ölő hatása.
Lentinán nevű (béta-glükán) hatóanyagának köszönhetően, mely káros mellékhatás nélkül képes az immunrendszer erősítésére, így a fertőzések leküzdésére – megállíthatja vagy lassíthatja a rákos daganat növekedését. Tumor sejt ölő tulajdonságai miatt használják manapság leginkább.
Tökéletes immunerősítő
A shiitake rendszeres fogyasztását javasolják rákos megbetegedés esetén, hiszen ilyenkor elengedhetetlen az immunrendszer megerősítése. A kemoterápia mellett hozzájárul a betegek életének meghosszabbításához – előrehaladott állapotú és visszatérő rákos megbetegedések esetén egyaránt.
A koleszterinszint csökkentésével ugyanakkor segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Májvédő, májtisztító.
Legyen része akár hétköznap is étkezésünknek – fogyasszuk étrend-kiegészítő formájában!
Milyen célból fogyasszuk? Gyomor és bélrendszeri panaszok, immunrendszer általános megerősítése, daganatos megbetegedés, Candida
Milyen betegségeknél segíthet:
Daganatos megbetegedések, Emésztőrendszeri fekélyek, Érelmeszesedés, Fertőzések (vírus), infulenza, hurut, Gyomor és bélgyulladás, Gyomorégés, emésztési problémák, Lymphoma, leukémia, Magas koleszterin, Migrén, Nyirokrendszer tisztítása, Prosztata problémák, prosztata rák, Reflux.
Lepketapló gomba
A gombának, illetve készítményeinek gyógyhatásai a következők: (1) immunerősítő, (2) tumorellenes, (3) vírusellenes (hepatitis) és (4) gyulladáscsökkentő. Külön említést érdemel, hogy az e gombából előállított készítmények (elsősorban a kresztin) kemo-, sugár- és immunterápiás szerekkel együtt adva (szájon át vagy injekció formájában) felerősíthetik az említett terápiák kedvező hatásait, a kedvezőtleneket pedig mérsékelhetik.
Alkalmazási területek
A lepketaplót és az abból előállított kresztint (PSK) és PSP-t különböző rákos megbetegedések (méhnyak-, petefészek-, emlő-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbélrák, leukémia) megelőzésére és kezelésére, a különböző vírusok okozta megbetegedésekben (AIDS, hepatitis A, B, C) szenvedő betegek és műtéten átesettek immunrendszerének felerősítésére, valamint gyulladásos megbetegedések (pl. sokizületi gyulladás) kezelésére használják.
Bokrosgomba
Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban, magnéziumban és káliumban, valamint B2- és D-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban.
A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben, ennek ellenére 100 g mindössze 30 kalória. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, illetve a betegségmegelőzéshez, jelentősen erősíti a szervezet védekezőképességét. Fokozza az immunrendszer működését, segít legyőzni a különböző vírus-, gomba- és bakteriális fertőzéseket, egyike azon ritka természetes szereknek, amelyek hozzájárulnak a HIV vírus megfékezéséhez. Ezen kívül a bokrosgomba, illetve kivonatának rendszeres fogyasztásával elejét vehetjük a metabolikus szindrómának. További gyógyhatása, hogy csökkenti a magas triglicerid szintet, beállítja a koleszterinszintet, és megemeli a vér HDL (jó) koleszterin szintjét. Utóbbi hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához és betegségei megelőzéséhez. Szintén a HDL koleszterinszint beállításának köszönhető, hogy a bokrosgomba elősegít a májban felgyülemlett zsírok kiürítését, valamint javítja a májfunkciókat, hozzájárul a zsírmáj megszüntetéséhez.
Különösen ajánlott a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számát, ugyanis növeli az inzulinérzékenységet, miközben csökkenti az inzulinrezisztenciát, és szabályozza (lassítja) a cukrok felszívódását, ezáltal a vércukorszintet is szabályozza.
A bokrosgomba támogatja a fenntartható súlycsökkentést – ennek érdekében tegyük mindennapi étrendünk részévé -, alkalmazása segít megszabadulni az alhasi zsírfelhalmozódástól, amely jelentősen növeli a magas vérnyomás, illetve a különböző szívbetegségek kockázatát. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a bokrosgomba kivonata akár 75 százalékkal akadályozhatja a daganatos sejtek szaporodását, főként a vese-, a prosztata-, az emlő- és a tüdőrák esetében alkalmazható sikerrel. Tulajdonképpen úgy “működik”, hogy ösztönzi bizonyos fehérvérsejtek, a makrofágokét, a T-linfocitákét és az NK (natural killer, falósejtek) működését. A tumor markerek expressziójának csökkentése mellett az áttétek növekedését és terjedését is gátolhatja.
Ajánlott napi adag: 1-3 g/napi adag (1-3 mokkáskanálnyi)
A jelenleg hatályban lévő EU-s (A 37/2004 (IV. 26.) EU) és magyar jogszabályok alapján a gyógyhatású gombáknak ill. semmilyen más élelmiszernek (pl. fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a fenti leírásban olvasható állítások nem vonatkoztathatók a fentebb leírt élelmiszertermékekre sem. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos
publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.